MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ZEKAT

<< 1419 >>

DEVAM: 42- Sadakadan Sayılan Özellikler ve Vücudun Sadakası

 

5- Ebu Zer (r.a.)

 

- - (-)

9728 (1)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Zenginler sevaplanyla gittiler (bizi geçtiler). Onlar namaz kı lı yorlar, oruç tutuyorlar ve hac ediyorlar" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz de namaz kılıyor, oruç tutuyor ve hac ediyorsunuz'' dedi. Ben: "Onlar sadaka veriyorlar, ama biz veremiyoruz" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sen de sadaka verebilirsin. Yoldaki kemiği kaldırman sadakadır. Birine yol göstermen sadakadır. Kuvvetinle zayıfa yardımcı olman sadakadır. Konuşamayan birinin derdini anlatman sadakadır. Hanımınla ilişki kurman sadakadır. '' Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hem şehvetimizi tatmin ediyor, hem de ec ir mi alıyoruz?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer aynı şeyi haram yolla yapsan günah kazanmaz mısın?'' dedi. Ben: "Evet" cevabını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kötülüğün karşılığını umuyorsunuzı ama iyiliğin karşılığını ummuyor musunuz!11 buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/362 (5243) ve Beyhaki (6/82) rivayet ettiler .

 

 

 

9729 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Zenginler sevaplarıyla gittiler (bizi geçtiler)" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin de sadakasını vermen gereken çok şeyin var'' deyip, duyma nimetini ve görme nimetini saydı ve: ''Ailenle girdiğin ilişkide bile senin için sadaka sevabı vardır'' buyurdu. Ebu Zer: "Kişi hanımıyla ilişkiye girince sevap kazanır mı?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Eğer aynı şeyi haram yolla yapsa günah kazanmaz mı?'' dedi. Ebu Zer: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kötülüğün karşılığını umuyorsunuz da, iyiliğin karşılığını ummuyor musunuz!11 buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9730 (3)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın

Resulü! Zenginler sevaplarıyla gittiler (bizi geçtiler). Onlar namaz kılıyorlar, oruç tutuyorlar ve mallarının fazlasını sadaka veriyorlar" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah size de tasaddukta bulunacağınız şeyler vermedi mi? Her tesbih sadakadır. Her tahmıd sadakadır. Kişinin hanımıyla ilişkiye girmesi bile sadakadır'' dedi. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi hanımıyla ilişkiye girince sevap kazanır mı?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ay11l şeyi haram yolla yapsa günah kazanmaz mı? Ay11l şekilde, helal yolla olunca sevap kazanır'' dedi. Affan rivayetinde: ''Tehlil ve tekbir sadakadır. İyiliği emretmek sadakadır. Kötülükten sakındırmak sadakadır'' ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, Edeb'de (227), Müslim (2292) ve İbn Hibban (838, 4167) rivayet ettiler.

 

 

 

9732 (5)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Zenginler sevaplarıyla gittiler (bizi geçtiler). Onlar da bizim gibi namaz kılıyorlar, bizim gibi oruç tutuyorlar ve mallarının fazlasını sadaka veriyorlar" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah size de tasaddukta bulunacağınız şeyler vermedi mi? Her tesbih sadakadır. Her tekbir sadakadır. Her tehlil sadakadır. Her tahmid sadakadır. İyiliği emretmek sadakadır. Kötülükten sakındırmak sadakadır. Kişinin hanımıyla ilişkiye girmesi de sadakadır'' dedi. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi hanımıyla ilişkiye girince sevap kazanır mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer aynı şeyi haram yolla yapsa günah kazanmaz mı?'' dedi. Sahabe: "Evet, kazanır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IlAynı şekilde, helal yolla olunca sevap kazanır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9733 (6)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kişiye, üzerine güneşin doğduğu her gün için bir sadaka vardır'' buyurunca, ben: "Malımız olmadığı halde nasıl sadaka vereceğim?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Tekbir getirmenı Sübhdnallahı Elhamdulillah, La ilahe illallah, Estağfirullah demenı iyiliği emretmenı kötülükten sakındımtanı insanların geçtiği yoldan diken, kemik ve taş gibi şeyleri kaldırmanı köre yol göstermenı sağıra ve dilsize anlamadıkları şeyi anlatmanı bir şeyini kaybedene kaybettiği şeyin yerini söylemenı darda kalanın imdadına koşmanı zayıfa yardımcı olmanı senin kendin için yaptığın sadakalardandır. Hanımınla ilişkiye girmende bile senin için sevap vardır. '' Ben: "nasıl olur da şehvetimi gidermemde sevap olur?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer senin bir çocuğun olsaydı ve bu çocuğun büyüyüp sana faydalı olmasını umduğun sırada ölseydi, sen sevabını Allah'tan bekleyecek miydin?'' buyurdu. Ben:

"Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu sen mi yarattın ?'' diye sordu. Ben: "Allah yarattı" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Ona sen mi hidayet verdin?'' diye sordu. Ben: "Allah hidayet verdi" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun rızkını sen mi veriyorsun?'' diye sordu. Ben: "Allah veriyordu" cevabını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu şekilde helal yolla çocuk edin ve haramdan sakın. Artık Allah isterse onu sağ bırakırı dilerse öldürürı sen de sevap alırsın.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9027) ve Beyhakı, Şuab'da (7618) rivayet ettiler.

 

 

 

9734 (7)- Ebu Zer der ki: Resulullah'a: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi amel daha üstündür?" diye sorunca: ''Allah'a iman ve Onun yolunda cihad etmek, dedi. Ben: "Hangi köleler(i azad etmek) daha üstündür?" diye sorunca: "En pahalı ve sahibinin yanında en değerli olanı'' dedi. Ben: "Bunları yapamazsam?" diye sorunca ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bir iş yapana yardım edersin veya işini yapamayanın işini yaparsın'' dedi. Ben: "Buna gücüm yetmezse?" diye sorunca ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kötülük yapmaktan sakımrsın. Zira bu da senin için bir sadaka demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, Edeb'de (226), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4894) ve İbnu'l-Carüd (969) rivayet ettiler.

12772 (3)'te tekrar edecektir.